Αρχική / Νέα / Bullying

Bullying

Bullying
Στις μέρες μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις το φαινόμενο του ‘bullying’ ή του ‘εκφοβισμού’ στα ελληνικά. Θα μπορούσαμε να ορίσουμε το ‘bullying’ ως μια βίαιη πράξη από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων προς ένα άλλο άτομο, η οποία προσβάλει την προσωπικότητα του ατόμου και απειλεί την ύπαρξή του.
 
Το ‘bullying’ συνήθως συμβαίνει στο περιβάλλον του σχολείου ή συνδέεται με αυτό. Η βία που ασκείται εναντίον του παιδιού ή του εφήβου αγγίζει λεκτικές και μη λεκτικές συμπεριφορές. Αυτές οι βίαιες συμπεριφορές μπορεί να συνοδεύονται από ένα σύνολο βίαιων καταστάσεων, πράξεων, διαδόσεων. Ουσιαστικά πρόκειται για ορατές ή αόρατες μορφές βίας.
 
Υπάρχουν τρία πεδία διερεύνησης στο ‘bullying’:
·         Ο θύτης/ες, δηλαδή, το άτομο ή τα άτομα που ασκούν όλων των μορφών βίαιες συμπεριφορές.
·         Το θύμα, το οποίο δέχεται την επίθεση.
·         Το κοινό το οποίο παρακολουθεί το γεγονός ή συμμετέχει με τον τρόπο του.
 
 
Το παιδί που δέχεται την επίθεση για κάποιο λόγο μπορεί να γίνει στόχος. Οι λόγοι που το κατατάσσουν στην ομάδα στόχο ποικίλουν είτε γιατί διαφέρει μέσω κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που φέρει είτε γιατί δεν δέχεται να συναινέσει σε συμπεριφορές που δεν το εκφράζουν. Εν γένει, υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιο παιδί μπορεί να γίνει στόχος.
 
Πολλά είναι τα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει ένα παιδί που δέχεται επίθεση, κυρίως βιώνει μια ανεπιθύμητη κατάσταση και σε πολλές των περιπτώσεων αδυνατεί να αντιδράσει. Πως λοιπόν αντιμετωπίζει ένα παιδί μια τέτοια κατάσταση;
 
Οι Ψυχολόγοι, κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, γνωρίζουν ότι η αντιμετώπιση ενός τέτοιου φαινομένου απαιτεί μια πολύπλευρη διαδικασία. Κύριος στόχος στην αντιμετώπιση αποτελεί το ίδιο το παιδί που είναι θύμα βίαιων συμπεριφορών.
 
Αυτό σημαίνει ότι η εξειδικευμένη βοήθεια θα πρέπει να εστιάζεται στην ενδυνάμωση του παιδιού ώστε να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και δυνατό μέσο τον εαυτό του. Επίσης, στην απόκτηση γνώσης και κατανόησης των συμβάντων ώστε το παιδί να αποτινάξει από επάνω του τις ενοχές που συνοδεύουν μια τέτοια κατάσταση.
 
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα θύματα του ‘bullying’ είναι παιδιά με πολύ όμορφα χαρακτηριστικά και με πολλά ψυχικά χαρίσματα. Αυτά τα παιδιά δεν συναινούν στον κύκλο βίας που μπορεί να αναπτύσσεται και με κάθε τρόπο προσπαθούν να διαφυλάξουν τον πλούτο που φέρουν ως ξεχωριστά άτομα. Αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα είναι πολλές φορές που τα τοποθετούν στη θέση του θύματος του ‘bullying’.